De naam Puntegale

De Puntegale is een welbekend begrip in Rotterdam. De oorsprong van de naam Puntegale (of punte gale) ligt niet vast: er is niet met zekerheid vast te stellen hoe deze plek aan deze naam is gekomen. De naam kan afkomstig zijn van punt de galen, de scherpe hoek in de dijk waarlangs men naar de herberg kwam, maar daarvan is niet gebleken in de beschikbare geschiedkundige naslagwerken. De naam heeft in ieder geval iets te maken met Point de Galle, een haven op Ceijlon waar veel Nederlandse zeelui mee bekend waren, aangezien de VOC daar een fort bouwde. Het kan een verbastering zijn van die naam. In die haven, die gelegen was in het zuidoosten van Ceijlon (nu: Sri Lanka), was een landpunt met de naam Punta Galla. Nederlanders verbasterden die naam en noemden die landpunt Puntegale. Het was een kleine maar veilige haven met een enge mond. Zoals ook nu nog in havensteden het geval is, is de toenmalige herberg in Nederland waarschijnlijk naar dat verre oord genoemd, met de bedoeling klandizie aan te trekken. Per slot van rekening was deze eenzame herberg in Schoonderloo ook een ‘kleine maar veilige haven, met een enge mond’.

De naam Puntegale is al heel oud en stamt met zeer grote waarschijnlijkheid uit de periode rond 1600. Puntegale komt van het Point de Galle (of Punta Galla), een landpunt in het zuidoosten van Ceijlon, waarop de havenstad Galle ligt. Het was een klein stadje, waar de zeelieden op adem konden komen na een lange reis over de oceanen, wat ervaren werd als een gigantisch lustoord.

De zeelieden kwamen weer terug in Rotterdam met verhalen over deze plek, maar verbasterde het tot Punt te Gale en uiteindelijk Puntegale.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑