Luchtkwaliteit 2015

In 2015 is er een aantal initiatieven genomen ten aanzien van de verbetering van de luchtkwaliteit rondom het gebouw de Puntegale.

Door een bewoner is een aanvraag ingediend bij de gebiedscommissie Delfshaven om het komende jaar luchtmeetapparatuur te plaatsen rondom de Puntegaalstraat. Op deze manier kan middels data aangetoond worden wat de kwaliteit van de lucht is rondom het gebouw. Dit is in 2013 en begin 2014 ook gedaan in samenwerking met Milieudefensie. Deze data is nodig om initiatieven ter verbetering van de kwaliteit te nemen.

Daarnaast is er de tweede week van januari een flyer verspreid onder de bewoners en buurtbewoners om het vrachtverkeer rondom het gebouw de komende maanden nauwlettend in de gaten te houden. Dit vanwege de sluiting van de s’ Gravendijkwal voor vrachtverkeer. De verwachting is dat deze sluiting directe gevolgen heeft voor de Puntegale vanwege toename van sluip(vrachtwagen)verkeer. Ook dit kan consequenties hebben voor de luchtkwaliteit rondom het gebouw.

BEWONERS PUNTEGAALSTRAAT METEN LUCHTKWALITEIT IN DE WIJK

Gepubliceerd op: 17/02/2015 Bron: Open Rotterdam

De bewoners van het oude belastingkantoor op de Puntegaalstraat vinden dat het vrachtverkeer is toegenomen nadat het vrachtwagenverbod op de dichtbij gelegen ‘s Gravendijkwal begin dit jaar is ingevoerd. 

Zij zijn daarom in samenwerking met Stadslab Luchtkwaliteit en Milieudefensie begonnen met het meten van de luchtkwaliteit. De resultaten van deze metingen moeten uitwijzen of het vrachtverkeer en daarmee de luchtvervuiling rondom de Puntegaalstraat is toegenomen.

Naast de locatie voor het gebouw de Puntegale wordt er door de bewoners ook gemeten op de Westzeedijk en de Pieter de Hoochweg. Daarnaast wordt er door andere partijen op zo’n 10 andere plekken op het tracé ’s Gravendijkwal – Statenweg gemeten. 

Hierdoor ontstaat er een beeld van hoe het nu met de luchtkwaliteit is gesteld o.a. in relatie met de recente afsluiting van de ’s Gravendijkwal voor het doorgaande vrachtverkeer.

Klik op deze link voor het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=MemObkPSAyE&list=PLVCPYFP2OEhp7Qt-zZ6PDFtDNNNvS2LOC

Uitkomsten metingen 2015

Afgelopen jaar zijn er drie metingen inzake luchtvervuiling gedaan rondom de Puntegale. Bewoners en bestuur vereniging Puntegale wilden weten wat de maatregelen van de gemeente Rotterdam om luchtvervuiling tegen te gaan, zoals een vrachtwagenverbod voor de ’s Gravendijkwal, voor uitwerking hebben op hun leefomgeving en vragen zich af of er geen waterbedeffect optreedt.

De metingsperiode is ten einde en de eindresultaten van de metingen zijn voor de zomer gepubliceerd en aan de gebiedscommissie van Delfshaven gestuurd. De NO2-metingen geven aan dat bij de Puntegaalstaat geen afname te constateren is ten opzichte van een vergelijkbare meetperiode in 2013: In 2013 is het gemiddelde 37,7 μg / m3. In 2015 is het gemiddelde 38,1 μg / m3. Sinds 1 januari 2015 moet Nederland zich houden aan de norm voor stikstofdioxide (NO2) welke 40 μg / m3 is. 

De gebiedscommissie is gevraagd om passende maatregelen te nemen in deze. 

Zie voor meer informatie: http://nos.nl/artikel/2104341-rapport-luchtkwaliteit-in-nederland-op-11-plekken-onder-de-maat.html

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: