Op 28 juni 2019 heeft het bestuur van de huurdersvereniging de bewoners geinformeerd over de acties van het bestuur inzake de doorvoering van de 300% verhoging op het voorschot van de servicekostenpost individuele bemetering vanwege de vervanging van de energiemeters.
Hierbij een stand van zaken bericht. Zoals 28 juni gezegd heeft het bestuur haar bezwaren kenbaar gemaakt bij Stadswonen t.a.v. de handelswijze van Stadswonen; enerzijds ten aanzien van de manier waarop de verhoging door Stadswonen is doorgevoerd, anderzijds tegen de verhoging zelf.
Tot op heden zijn we middels mailcontact hierover in gesprek met Stadswonen en er zal binnen enkele weken ook een persoonlijk gesprek plaatsvinden.
Parallel aan de contacten met Stadswonen hebben wij bij de Huurcommissie en de Woonbond informatie ingewonnen over de verhoging zelf en de procedure die hierin gevolgd is. Beide antwoorden delen wij met jullie.
De huurcommissie heeft eind juli aangegeven dat de aanschaf en de plaatsing van meters in 10 jaar doorbelast mag worden aan huurders. De energiemeters kunnen niet gezien worden als roerende zaken in de zin van meubilering en stoffering, maar horen bij de energiekosten. Afrekening via een aparte (servicekosten)post is prima.
De Woonbond heeft afgelopen week de volgende informatie doorgegeven:
Aangezien de vervanging van de meters en het leasecontract een aanzienlijke wijziging oplevert (meer mogelijkheden, tegen een zeer forse verhoging van 300%) had dit moeten worden voorgelegd; zowel aan de huurdersvereniging (op basis van de WOHV (Wet op het Overleg Huurders Verhuurders), met een vraag om advies) als aan de huurders zelf (op basis van het BW (Burgerlijk Wetboek), gezien de andere meters, de uitbreiding van de diensten en de veel hogere kosten).
In artikel BW 7:261 is te lezen dat het voorschotbedrag slechts mag worden verhoogd als de afrekening daar aanleiding toe geeft (lid 2) of als een uitbreiding van de levering van zaken of diensten is overeengekomen. Hiervan is geen sprake.
De reactie van de huurdersvereniging zou aan kracht winnen als de individuele huurders maandelijks het oude voorschot zouden blijven betalen én tegelijk een klacht zouden indienen over deze eenzijdige verhoging.
Deze informatie neemt het bestuur mee in het contact met Stadswonen. Als bestuur kunnen wij niet als collectief een klacht neerleggen bij de Huurcommissie, dit moet individueel gebeuren. Wij delen deze informatie daarom met de bewoners, zodat elke bewoner voor zichzelf kan bepalen hoe zij te werk wil gaan.
Het bestuur heeft begrepen dat een aantal bewoners de gang naar de Huurcommissie heeft gemaakt, of op korte termijn zal maken. Als bewoners naar de Huurcommissie gaan, verneemt het bestuur graag hoe de behandeling van hun zaak verloopt om dit in het overleg met Stadswonen mee te kunnen nemen.
Geef een reactie