Update mei 2020: Individuele bemetering

Via onze website en Facebookpagina heeft het bestuur vanaf de zomer van 2019 middels een aantal berichten de bewoners van de Puntegale geïnformeerd over de verhoging van de servicekostenpost ‘individuele bemetering’ met 300%. Hierbij wederom een update.

Verzoekschrift bij Huurcommissie

Enkele bewoners en het bestuur hebben, op advies van de Huurcommissie zelf, een 261 verzoekschrift ingediend bij de Huurcommissie (verzoek om aanpassing van het voorschot, voorafgaand aan de daadwerkelijke afrekening). Een aantal bewoners heeft inmiddels een uitspraak ontvangen van de HC, maar daarin wordt niet de component van de individuele bemetering getoetst en meegenomen in het oordeel. Wel wordt het voorschot van de nutsvoorzieningen gas/stookkosten, water en elektriciteit getoetst. Een bewoner heeft aangegeven een zitting over de uitspraak te willen waarin hij het punt van de bemetering mondeling kan aankaarten. Het bestuur volgt deze ontwikkeling.

 Het bestuur is nog in afwachting van een uitspraak van haar eigen verzoekschrift. De termijn hiervoor staat op 12-18 maanden en wordt hopelijk in 2020 verwacht. Het bestuur heeft advies ingewonnen bij de Woonbond inzake deze casus naar aanleiding van de recente uitspraak in het 261 verzoekschrift, om zeker te weten dat de verhoging van 300% individuele bemetering getoetst wordt en niet alleen de nutsvoorzieningen.

Op het moment dat de afrekening servicekosten 2019 wordt ontvangen, is het ook mogelijk om achteraf een verzoekschrift (260) in te dienen bij de Huurcommissie om dit te toetsen, met de intentie om daadwerkelijk je geld terug te vragen. Let op: Dit kan alleen als je het niet eens bent met de afrekening en hiervoor moet je wel je bezwaren aandragen, in eerste instantie bij Stadswonen. Zie voor meer informatie hierover: https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/servicekosten-en-nutsvoorzieningen.

Collectief toepassen positieve uitspraak HC

Het bestuur heeft met Stadswonen gesproken over het collectief toepassen van een mogelijke positieve uitspraak van de Huurcommissie. Stadswonen (SW) heeft eind januari 2020 hierover het volgende gezegd: Wanneer er een positieve uitspraak is (voor de bewoners) gedaan door de Huurcommissie (HC), dan kan een individuele huurder bij SW aangeven dat die de individuele bemetering wil laten toetsen. SW besluit dan of de uitspraak van de HC hierin wordt gevolgd zonder dat elke huurder individueel een zaak bij de HC moet indienen. Maar SW doet geen harde toezegging dat dit het beleid zal zijn bij een positieve uitspraak in dit specifieke geval.

Uitleg geven door Stadswonen

De afdeling Huurzaken van Stadswonen heeft het bestuur gemeld rond de periode van de afrekening 2019 in 2020 in de Puntegale uitleg te gaan geven aan bewoners over de afrekening. Gedacht wordt om dit in de vorm van een informatiebijeenkomst of een spreekuur te doen. Attentiepunt bij de afrekening is in ieder geval het verschil in afrekening tussen de oude (betreffende verbruik jaar 2018) en nieuwe meters (betreffende verbruik jaar 2019). Hoe dit vorm gaat krijgen in de 1,5 meter samenleving weten we op dit moment nog niet.

 Het bestuur heeft vanaf het begin van dit dossier de bewoners zo goed mogelijk geprobeerd te informeren over de verschillende facetten (duidelijkheid over maatregel zelf, juridische consequenties, procedure Huurcommissie, opvolging Stadswonen) in deze. Dit blijven wij ook in 2020 doen. Bij vragen kunnen jullie altijd contact met ons opnemen.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: